Kajian Pemanfaatan Kulit Ari Kedelai dan Kulit Durian Sebagai Bahan Pembuatan Biobriket

Main Article Content

Putri Putri Anggraini
Lusia Nada Melita
Titi Susilowati
Mu’tasim Billah
Erwan Adi Saputro

Abstract

Soybean is a commodity that has an important role in industrial development, especially in the tofu, tempeh, and soy sauce industries. Waste from soybean hulls is still not widely utilized, only used for feed and beverages for cattle. Similarly, durian peels are only utilized for the fruit's meat and seeds, and the peels are thrown away. Product innovation based on durian peels and soybean hulls needs to be implemented to optimize the utilization of these two wastes to increase economic value. The high cellulose content of both wastes can be utilized as raw material for biobriquettes as an alternative to fossil fuelsusing a carbonization process in a chamber furnace at a temperature of 200-250 °C. The higher the ratio of soybean hulls and durian peels produces a high heating value followed by a decrease in moisture content and ash content. The results showed that the biobriquettes from soybean hulls and durian peels have complied with SNI 01-6235-2000. The best condition is obtained by the composition ratio of soybean hulls and durian peels 25:75 (%w/w) with 4 grams of adhesive which produces a calorific value of 5444 cal/g, a moisture content of 4.9%, and an ash content of 6.89%.

Article Details

How to Cite
Anggraini, P., Melita, L. N., Susilowati, T., Billah, M., & Saputro, E. A. (2024). Kajian Pemanfaatan Kulit Ari Kedelai dan Kulit Durian Sebagai Bahan Pembuatan Biobriket. Jurnal Ilmiah Giga, 27(1), 13–22. https://doi.org/10.47313/jig.v27i1.3715
Section
Articles

References

Badan Pusat Statistik Provinsi Jawa Timur, “Rata – Rata Produktivitas Kedelai, Jakarta”. Nomor Publikasi : 35000.24017, Di akses dari https://jatim.bps.go.id/publication/pola-distribusi-perdagangan-komoditas-utama-provinsi-jawa-timur-2023.html pada 23 Juni 2023

M. J. Rahman, E. R. Mulyaningrum, dan L. R. Dewi, “Perbandingan Media Tanam Kulit Kopi dan Kulit Ari Kedelai Terhadap Waktu Pertumbuhan dan Produktivitas Pleurotus Ostreatus”, Universitas PGRI Semarang, 2021.

M. A. Rizaty, “ Agribisnis & Kehutanan : Jawa Timur Jadi Produsen Durian Terbesar di Indonesia tahun 2022”, Di akses dari https://dataindonesia.id/ pada 23 Juni 2023

K. Ridhuan, dan D. Irawan, “Energi Terbarukan Pirolisis”, Lampung : CV. Laduny Alifatama, 2020.

I. F. Anggraeni, D. O. A .Tat, dan M. Billah, “Briket Arang dari Kulit Siwalan dan Serutan Bambu Dengan Perekat Tepung Kanji”, Seminar Nasional Teknik Kimia Soebardjo Brotohardjono XVIII, Hal. 132-137, 2022

K. Winangun, M. Malyadi, dan A. Rifay, “Analisa Karakteristik Briket Campuran Bahan Dasar Tempurung Kelapa, Kulit Kacang, dan Kulit Kedelai Terhadap Nilai Kalor Menggunakan Metode Torefaksi Microwave”, Jurnal Program Studi Teknik Mesin UM Metro, Vol. 10 No. 1, Hal. 93-98, 2021

M. M. Nazari, C. P. San, dan N. A. Atan, “Combustion Performance of Biomass Composite Briquette From Rice Husk and Banana Residue”, International Journal on Advanced Science, Vol. 9 No.2, Hal. 456-460, 2019

Irhamni, Saudah, Diana, Erlinasari, A. S. Mulia, dan Israwati, “Karakteristik Briket Yang Dibuat Dari Kulit Durian Dan Perekat Pati Janeng”, Jurnal Kimia dan Kemasan, Vol. 41 No. 1, Hal. 11-16, 2019

American Society for Testing and Materials, “Standart Test Method For Moisture In The Analysis Sample Of Coal And Coke”. ASTM International D-3173, Diakses dari https://www.astm.org/d3173-11.html pada 22 Juni 2023

American Society for Testing and Materials, “Standard Test Methods for Proximate Analysis of the Analysis Sample of Coal and Coke by Instrumental Procedures”. ASTM International D 5142-02, Diakses dari https://www.astm.org/d5142-04.html pada 22 Juni 2023

American Society for Testing and Materials, “Standart Test Method For Gross Calorific Value Of Coal And Coke By The Adiabatic Bomb Calorimeter”. ASTM International D 5865, Diakses dari https://ddscalorimeters.com/astm-d5865-12/ pada 22 Juni 2023

I. Diasmaniar, Anas, dan Erniwati, “The Effect of Variation of Adhesives on the Calorific Value and Burning Rate of Durian Skin Briquettes”, Indonesian Journal of Physics and its Applications, Vol. 1 No. 1, Hal. 34-40, 2021

V. A. Lestari, dan T. B. Priambodo, “Kajian Komposisi Lignin dan Selulosa dari Limbah Kayu Sisa Dekortikasi Rami Dan Cangkang Kulit Kopi Untuk Proses Gasifikasi Downdraft”, Jurnal Energi dan Lingkungan, Vol. 16 No. 1, Hal. 1-8, 2020

Faijah, R. Fadilah, Nurmila, “Perbandingan Tepung Tapioka dan Sagu pada Pembuatan Briket Kulit Buah Nipah (Nypafruticans)”, Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, Vol. 6 No. 2, Hal. 201-210, 2020

A. R. Pratama, dan D. H. Praswanto, “Analisa Laju Pembakaran Pada Briket Ampas Kopi Dan Serbuk Kayu Dengan Campuran Minyak Sawit”, Jurnal Seniati, Hal. 251-258, 2022

N. Afrianah, R. Ruslan, dan Nurhayati, “Pengaruh Temperatur Karbonisasi Terhadap Karakteristik Briket Berbasis Arang Sekam Padi dan Tempurung Kelapa”, Jurnal Fisika dan Terapannya, Vol. 9 No. 2, Hal. 138-147, 2022

M. Gardjito, U. Santoso, dan E. Harmayani, “Ragam Kudapan Maluku, Sulawesi Dan Kalimantan”, Yogyakarta : Nigtoon Cookery, 2023

A. B. Biantoro dan W. Widayat, “Pengaruh Tekanan Kompaksi dan Perekat terhadap Karakteristik Briket Limbah Daun Cengkeh”, Jurnal Inovasi Mesin, Vol. 3 No. 2, Hal. 18-28, 2021

W. Deglas dan Fransiska, “Analisis Perbandingan Bahan dan Jumlah Perekat Terhadap Briket Tempurung Kelapa dan Ampas Tebu”, Jurnal Teknologi Pangan, Vol. 11 No. 1, Hal. 72-78, 2020